Hur nå förlåtelse hjälper oss att leva hälsosammare liv

Everett Worthington hade hört mycket om förlåtelse i sitt liv genom sin tro, men forskaren i psykologi blev professionellt intresserad av ämnet när han började rådgivning par. Då tragedi drabbade hans familj upprepade gånger, och förlåtelse – både andra och av själv – tog på sig en central roll i hans liv. Idag är Worthington en pensionerad Commonwealth Professor Emeritus känd som en ledande auktoritet på vetenskapen om förlåtelse, hur det kan påverka psykisk hälsa, välbefinnande och lycka.

Worthington drog på sina studier och det känslomässiga traumat av sin mors våldsamma död och arbetade fram en femstegsplan för långvarig, helande förlåtelse. Worthington, som kallades REACH:s förlåtelsemetod, tillämpade samma strategi för att förlåta sin mors mördare och få helande in i hans liv.

Hur kan REACH hjälpa dig att förlåta andra och leva ett lyckligare, friskare liv, fritt från emotionellt bagage?

För att verkligen förlåta, måste du:
Minns ont
Att förlåta och läka, måste du först erkänna att du har blivit sårad. Inse att du har att göra med smärta och identifiera exakt vad som orsakade det. Erkänn det och besluta att begränsa sin makt över dig genom att inte offer dig själv och genom att inte behandla dem som skadar dig som onda människor. Fatta beslutet att förlåta då.

Du måste medvetet driva det för att nå det: ta inte payback, inte förolämpa dem, var inte sårande. Erkänn dem som skadar dig som värdefulla människor.

Empathize
Att få ens bara en liten inblick i en annan människas liv kan ge oss stor förståelse för motivationen bakom andras handlingar. Försök att förstå -– utan omdöme -– varför den som sårade dig agerade på det sättet. Du kan prova en övning där du pratar med den du vill förlåta som om de satt över dig. Prata med dem, berätta för dem alla de sätt deras handlingar orsakade smärta, och hur det påverkade ditt liv -– vare sig det dag till dag eller känslomässiga.

När du har sagt allt du kan, byta plats. Nu, som den andra personen, försök att förklara för dig själv varför de har gjort vad de har gjort. Även om du inte hittar en förklaring eller en motivation du förstår, gå en mil i den andra personens skor kommer åtminstone stärka din med sympati för den andra personen, som gör plats för medkänsla.

Altruistisk gåva
När vi känner oss medkännande, är altruism mer till hands. När vi beter oss osjälviskt och medlidsamt mot en annan, är det lättare att förlåta och släppa smärta. Worthington jämför det med en gif – en ges utan några förbehåll. Det är en gåva att ges för att hedra alla förlåtelsegåvor du fått i ditt liv.

När allt kommer vi alla har sårat människor i våra liv, och oavsett hur oavsiktlig smärta vi orsakade vi kan ha varit, det var fortfarande smärta. Vi minns alla tyngden av skuld för att skada andra, och den underbart lätta känslan av att bli förlåten av dem vi har orsakat smärta.

Begå
Vägen till förlåtelse kan vara enkel, men det är ofta inte lätt eller smidigt. Det är därför du verkligen måste engagera dig i det. Oavsett om det är att förlåta en specifik person eller förlåta alla som har sårat dig, måste du fatta beslutet att följa denna väg från och med nu.

När du har förlåtit någon, kan du inte återvända till hata dem eller att vilja skada dem tillbaka. Prova att skriva dig ett kort meddelande om varje förlåtelse, så att när du kämpar, kan du läsa en påminnelse från dig själv att du redan har gått vidare och släppa den smärta de orsakade.

Håll fast vid förlåtelse
Att hålla fast vid förlåtelse måste härröra från engagemang och en sann önskan att gå vidare. Tvivel kan alltid krypa in, och ett nytt sår, även en från en annan person, kan öppna upp de gamla igen. När du gör ont igen, blir det lättare att hata den person som orsakade det än ta itu med det rakt på sak.

Du måste påminna dig själv om att du förlåter. Lita på att du har arbetat hårt och medvetet beslutat att släppa smärtan och gåva förlåtelse. Skriva anteckningar eller föra en dagbok kan hjälpa till med att hålla fast vid förlåtelse. Läsa tillbaka dina egna ord varför du behövde och varför du förlåter kommer att underlätta din resa.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *